https://indebuurt.nl/amersfoort/eten-drinken/jullie-hebben-gekozen-in-deze-ijssalons-verkopen-ze-het-lekkerste-ijs-van-amersfoort~100985/5/

Drive in door coronavirus
Zomerpretpas 2019

In time to mono Amersfoort 2019

Artikel in de Stad Amersfoort

Weltevree PROJECTS

 POSTED ON

In 1957, this former petrol station was built in Amersfoort by order of the Benzine en Petroleum Handel Mij. (BP). The design is by architect Arie van Wageningen and urban planner Arie H. Rooimans. Artist Jan Boon created a mural with horses for the small building, which symbolised the horsepower of the cars that could be bought there. These old petrol stations have now become rare in the Netherlands, which is why the petrol station was registered as a municipal monument in 2011. After being vacant for years, the building was given a new purpose in 2015 and after a major renovation, including the reinstatement of the mural by placing a new mosaic, the building is home to ice-cream parlour ‘Ijs van Vitelli‘ (Ice-cream by Vitelli).

Jeroen van Voorn has worked in the hospitality industry for over 25 years and was ready for a new challenge in 2014. He finished an ice-cream making course in 2009 and when the iconic petrol station became available for a new use in 2015, he drew up a plan for the ice-cream parlour. The name ‘IJs van Vitelli’ is Italian with a touch of Amersfoort and is based on the Casper van Wittelplantsoen where he lives. Casper van Wittel, a famous painter from Amersfoort, went to live and work in Italy in 1675 and changed his name to Gaspare vanVitelli. This inspired the name ‘IJs van Vitelli’.

The ice-cream parlour along the river Eem in Amersfoort serves freshly made ice-cream every day during the summer months. The ingredients are sourced locally where possible, such as organic farm milk and regional fruit. The production process is fully powered by wind energy. On the terrace you can take a seat on one of the two Wheelbenches van Accoya® wood; a sustainable and fair choice that fits in with the vision of the ice-cream parlour

specifications

Client: BP
Design: Arie Rooimans, Arie H. van Wageningen
Location: Amersfoort, Nederland
Website: www.ijsvanvitelli.nl
Year: 2015

products used in this project

Wheelbench made from Accoya® wood

AD Amersfoort 7 april 2018:

Foto Cees Wouda voor het AD

Amersfoort viert de lente
Het was met ruim twintig graden op de thermometer vandaag voor het eerst dit jaar officieel warm. Stad en regio trokken naar buiten, en dat zorgde voor volle terrassen, drukte bij de toeristische buitenattracties en… wachtrijen voor het afvalbrengstation van de Rova.

Artwin Kreekel
De ijzige kou van nog maar een paar weken geleden, lijkt deze zaterdag uit het collectieve geheugen van de Amersfoorter gewist. Er zit lente in de lucht, en bij lente horen… bloemen. De volle parkeerplaats bij de Intratuin aan de Amsterdamseweg blijkt slechts een voorbode voor de drukte rond de gerbera’s, azalea’s en pioenrozen in de zaak.

Kim Hendriks uit Soest is één van de vele bezoekers die, gelokt door de zon, vandaag haar tuin onder handen wil nemen. Ze vult haar winkelkarretje met het ene na het andere kratje bloemen. Haar tweeënhalf jaar oude dochter Nova, die ook in het karretje zit, vermaakt zich ondertussen met een felgekleurd molentje. ,,Eindelijk zijn we af van die bittere kou, en om dat te vieren horen daar wat nieuwe, frisse kleuren in de tuin bij”, zegt moeder.

Eindelijk zijn we af van die bittere kou, en om dat te vieren horen daar wat nieuwe, frisse kleuren in de tuin bij
Kim Hendriks uit Soest
Ware woorden, aldus het Amersfoortse echtpaar Hennie en Wolfgang Waldosmit, die hun ogen iets verderop hebben laten vallen op wat roze bloemetjes. ,,De ijzige wind heeft de afgelopen weken veel kapotgemaakt”, aldus de vrouw deze huizes. ,,Lang niet alle planten en bloemen in onze tuin zullen dat overleven. En dus kopen we vandaag wat nieuwe aanwas. Ja, óók geraniums”, voegt ze toe, wijzend op haar zilvergrijze haardos. ,,Maar daar gaan we écht niet achter zitten.”

Lentekriebels doen in stad en regio niet alleen de groene vingers jeuken. Ook de opruimwoede is toegeslagen, blijkt uit de lange rij auto’s voor de poort van het afvalbrengstation van de Rova, aan de Nijverheidsweg-Noord.

Wandkast
Eenmaal op het terrein, komen uit de achterbakken van deze auto’s zakken vol groenafval, maar ook complete tafels of uit elkaar geschroefde bedden. ,,Hoe zeggen ze dat ook alweer? Oh ja, lenteschoonmaak”, aldus de beresterke Jasper Verburg uit Amersfoort, als hij een complete wandkast aan de container toevertrouwd.

Even verderop, op de Eem, werken Mark Lijffijt en Dick Bertels zich ook in het zweet. Lijffijt is eigenaar van sloepenverhuurbedrijf Aan Het Roer, Bertels eigenaar van boot ‘Lelie’, die op juist moment aan het verhuurarsenaal wordt toegevoegd en dus een plek aan de stijger moet krijgen. ,,Het seizoen is begonnen: vanaf vandaag gaan de eerste huurders het water weer op”, aldus Lijffijt, als ‘Lelie’ veilig is vastgelegd. Zijn tenue van T-shirt en baseballpet, doet haast vermoeden dat het zomer is.

Hoe zeggen ze dat ook alweer? Oh ja, lenteschoonmaak
Jasper Verburg uit Amersfoort
Winkelen of werken maakt hoe dan ook hongerig en dorstig, en beide ‘problemen’ worden deze middag door velen opgelost op de terrassen in de Amersfoortse binnenstad. Door de markt zijn er op de Hof relatief weinig tafels en stoelen uitgestald. Maar waar ze staan, zijn ze vol. In de schaduw, maar al helemaal in de zon. Ook de op de andere populaire pleinen, als het Lieve Vrouwekerkhof en de Groenmarkt, is bijna geen vrij plekje meer te vinden. Bedienend personeel loopt er de benen onder het lijf vandaan.

Zomerse temperaturen betekenen niet alleen een colaatje, biertje of rijkelijk belegd broodje op het terras, maar ook… ijs. Druk is het dan ook bij salons als Van Vitelli aan de Kwekersweg. Het bescheiden terras zit, hoewel rond dit tijdstip goeddeels in de schaduw, helemaal vol. Eén van de tafels wordt bezet door vader Wilco, moeder Christine en dochters Moira (5) en Naomi (3) Meijer. ,,Heerlijk, het lijkt wel zomer”, aldus Christine. ,,En zie de kinderen dan maar eens van een ijsje af te houden…”

Delisiuos augustus 2017

Klik op dit bestand.Foodiefile bekijken als pdf-bestande

Leuk artikel uit AD Amersfoort van Juni 2017 over de Japanse duizendknoop was een lekker ijsje.

http://www.ad.nl/amersfoort/we-hakken-de-japanse-duizendknoop-in-de-pan~a65dc2ed/?utm_source=email&utm_medium=sendafriend&utm_campaign=socialsharing_web

 

Mooi artikel in AD Amersfoort 3 juni 2017.

Mooi stukje in de stad Amersfoort van 31mei2017

GTO Autoweek 2017
Klik op bovenstaande afbeelding om het artikel te lezen (pdf-bestand)


ijsmakers Amersfoort 2016


AD amersfoort 2016


Trouw 2016


Stad Amersfoort 2016


opening 2016 kunstwerk


kade uitleg ijssalon 2015


stuk uit 2015 opening ijssalon


november 2014


PvdA promotie rozen ijs 2014


artikel ADAmersfoort 29-3-2014