Wij doen weer mee met de zomerpretpas en waarom?

Gepubliceerd Op: 12 juli 2019Views: 347

‘Wat doe je in de zomervakantie als je weinig geld hebt?’ Die vraag stellen steeds meer mensen zich, zoals het Nibud ook al concludeerde op basis van onderzoek naar de besteding van vakantiegeld. Bij gebrek aan financiële middelen kan een kwart van de bevolking de koffers niet pakken. Enkele ‘gewone wijkbewoners’ uit het Soesterkwartier maken dit jaar met elkaar voor de derde keer de ZomerPretPas voor heel veel leuke activiteiten.

door Marian Vreugdenhil

Amersfoort – “Wat hoop ik ook dit jaar erg dat in de klas na de zomervakantie niet meer de vraag aan de orde komt ‘hoe ver was je reis?’, maar in plaats daarvan de vraag ‘wat heb je gedaan in de vakantie? Dan kunnen álle kinderen iets vertellen”, vertelt Kath. “Veel mensen zitten met hetzelfde financiële probleem en moeten het vakantiegeld bestemmen voor nog niet betaalde rekeningen.”
Om hoeveel kinderen het gaat, weet eigenlijk niemand. Het is verborgen armoede, die veel voorkomt bij gescheiden ouders, maar ook onder tweeverdieners met hoge hypotheekschulden. Kath kreeg een jaar of vijf geleden het idee om ‘iets’ te gaan doen voor deze kinderen. Maar ze kwam niet verder, want het financiële aspect bleek lastig. Uiteindelijk kwam er subsidie van Indebuurt033 en het buurtbudget.
De eerste ZomerPretPas twee jaar geleden was een proef voor alleen het Soesterkwartier. In 2018 kon heel Amersfoort-Zuid meedoen en deze zomer alle kinderen in de hele stad. De ZomerPretPas is een boekje vol bonnen voor korting voor diverse spannende activiteiten, het is modern vormgegeven en aantrekkelijk gekleurd. “Wie het ziet denkt vaak dat er een commercieel bedrijf achter zit”, vertelt Kath. “Maar we doen dit slechts met z’n drieën.”
Dit jaar gaat de ZomerPretPas de ruimte in. De 76 activiteiten zijn ingedeeld in vijf planeten, de sportplaneet, natuurplaneet, creatiefplaneet, ontdekplaneet en smulplaneet. Kinderen krijgen de kans om dingen te gaan doen op plekken waar ze niet gauw komen. Kath besluit: “Dus, kom achter de tv vandaan, ga naar buiten en doe mee!”

Deze week krijgen zeker 15.000 kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar op meer dan vijftig scholen het leukste paspoort van Amersfoort. Dit papieren boekje staat vol sportieve, avontuurlijke zomeractiviteiten in en net buiten de stad. Van 20 juli tot en met 1 september zijn de activiteiten op vertoon van het boekje gratis of met korting. Elke activiteit levert na afloop een stempel op achter in het paspoort. Wie het boekje op school misloopt, kan een mailtje sturen naar info@zomerpretpas.nl.