Leverworst op ’n stokkie: ‘blafijs’ maakt honden blij

Gepubliceerd Op: 21 mei 2024Views: 1206
IJsjes voor honden zijn de nieuwe trend
Het blafijs is de laatste tijd niet aan te slepen bij IJs Van Vitelli in Amersfoort. Blafijs, u leest het goed: een verkoelende traktatie voor de trouwe viervoeter. Moos, de hond van verslaggever Marco Willemse, nam namens zijn hongerige soortgenoten de proef op de som.
 

Met zijn natte neus bijna tegen de vitrine gedrukt, snuffelt Moos langs de bakken met mensenijs in het tot ijssalon omgebouwde pompstationnetje aan de Kwekersweg. Hij likkebaardt bij het zien en ruiken van het kokosijs, koffie-ijs, groene appeltjesijs, vanille-ijs en zo nog een stuk of vijftien smaken.

Niets er van, zegt eigenaar Jeroen van Voorn (56) met een lach van oor tot oor. Hij loopt naar een grote koelkast achterin de zaak, op de voet gevolgd door Moos. ,,Dit is jouw afdeling, jongen. Eén blafijsje voor mijnheer. Geniet ervan!”

Moos likt bedachtzaam aan de lichtbruine ijslolly die door de eigenaar keurig op een schoteltje is gelegd. Hij kijkt zijn baas vragend aan. Is het oké, mag het? Nog een paar stevige likken en het blafijs geeft zijn geuren en smaak prijs. Moos vergeet daarna, geheel tegen de gewoonte van een labradoodle in, voor een paar minuten de wereld om zich heen. De ijsco verdwijnt uiteindelijk met ‘stokje’ en al in zijn hondenmaag.

Geheim
Maar wat heeft mijn trouwe vriend nou eigenlijk gegeten? Van Voorn heeft er geen moeite mee zijn geheim prijs te geven. Het blafijs is niets anders dan verse leverworst van de slager, aangelengd met water en een scheut olie in een mal met de vorm van een hondenpoot gegoten. Nadat er aan het uiteinde een kauwstick is ingestoken, gaat het de vriezer in. Het resultaat is een bruingekleurd waterijs op een eetbaar stokje ter grootte van een vuist met een dikte van twee centimeter.

Zijn blafijs is een doorslaand succes, vertelt de maker niet zonder trots. Menig baasje en hond komen er speciaal voor naar IJs Van Vitelli, dat overigens toch al niet te klagen heeft over klandizie. Hij maakte pas één keer mee dat een hond er zijn neus voor ophaalde. In het eerste jaar waren de hondenijsjes nog maar half zo groot en had een rottweiler of herder aan één hap genoeg. ,,Je kon niet met je ogen knipperen of ze waren verslonden. Dat moest beter, vond ik. Een blafijs kost nu 2,75 euro. Dat had iets goedkoper gemogen van mij, maar er zit 21 procent btw op omdat het onder hondenvoer valt. Tja.”

‘Wil weten wat er in gaat’

Het hondenijs is ook meer dan een gimmick, legt dierenliefhebber Van Voorn uit. ,,Het kwam zeker op de warmste dagen nogal eens voor dat klanten ook een bolletje of twee voor hun hond bestelden. Heel lief natuurlijk, en ik deed dat ook wel, maar met enige tegenzin, omdat schepijs vanwege de room en de suiker helemaal niet gezond is voor honden.”

Een fris stuk leverworst, want dat is het feitelijk, is volgens Van Voorn wel verantwoord. ,,Ik laat het ook niet voor niets bij mijn slager maken. Ik wil weten wat erin gaat. Probeer het zelf maar niet trouwens. Wij mensen hebben toch echt andere smaakpapillen.”

IJs Van Vitelli begon afgelopen maart aan zijn negende jaar. Van Voorn produceert zijn ijs geholpen door personeel met autisme bij sociaal project de IJsmakers aan de Heiligenberfgerweg.

Hij verrast zijn klanten doorlopend op nieuwe smaken en beweegt qua ingrediënten zoveel mogelijk mee met de seizoenen. ,,Vandaar dat we nu ook groen appeltjesijs en rabarberijs. Mijn favoriet op dit moment is het ijs van mango, perzik en chia zaadjes.”

Ik móet het proeven, vindt de ijsmaker, die niks te veel heeft gezegd. Ik lik er mijn vingers bij af. Moos kijkt smachtend toe, maar krijgt niks. Die heeft zijn portie al gehad.

 
Download artikel (pdf bestand)